Bag Simply Tea står teentusiast Alexis Kaae, der åbnede sin butik i Aarhus tilbage i 2008. Siden har Alexis skabt sig et navn som en af de allermest kyndige inden for viden om te i Danmark, og som importør af højkvalitetste i løsbladsform. Alexis er passioneret som kun de færreste, og har en mission om at dele sin viden og begejstring med folk, der vil med på en rejse ind i teens verden. Hendes baggrund som teknisk sælger for Hjulefabrikanten Trelleborg og mange år som indkøber af reservedele hos DSB, har også givet hende en solid indsigt i forretningsverdenen.
Som englænder er tedrikning ofte en naturlig den af ens hverdagsrutiner, selvom der også her er forskel på niveauet i folks engagement. Alexis fortæller dog med nostalgi i stemmen om en barndom, hvor hun sammen med sin far en gang om måneden besøgte en tehandler i byen Chester, som ligger i det nordvestlige England, der hed Three Arches, for at drikke Keemun, Darjeeling eller Lapsang Souchong. – Dette vel at mærke uden mælk, som det ellers er kutyme i England. Fra barnsben var hun således allerede bevist om, at der er forskel på te.
Det var dog en anden og mere trist begivenhed, der afstedkom hendes store rejse ind i teens Verden. Denne startede tilbage i 2006 og blev foranlediget af omstændighederne vedrørende hendes fars sygdomsforløb. Da Alexis’ far fik konstateret kræft i hjernen, en sygdom, der viste sig ved en tiltagende tendens til demens, opdagede Alexis, at te gjorde at hendes far blev mere klar i hovedet, samtidig med at hans symptomer mindskedes.
I de ¾ år hun havde orlov for at passe sin far, begyndte Alexis at studere alt, hvad hun kunne få fat i omkring teen og dens egenskaber, herunder videnskabelige undersøgelser udgivet på sitet PubMed.com, for at lære mere om teens helbredende egenskaber. Det var også der, hun begyndte at købe te fra webshop Jingtea.com, der var kendt for sine kvalitetsteer. På en tur til Fujian i samme periode, mødte hun også kinesisk født Zhuping Hodge af firma Seven Cups fra Arizona, men hvem hun i dag har et tæt samarbejde med.
I dag går turen ofte til Kina, og det til mange forskellige teproducerende regioner, især om foråret for at inspicere den nye høst. Særlig Kina har Alexis’ interesse, da man her har 5000 års erfaring med teproduktion, og stadig kan finde tebønder, der har en kompromisløs tilgang til tedyrkning i deres tehaver. Med kompromisløs mener hun med omsorg for naturen, et godt håndværk i forarbejdningen og ingen brug af kemikalier i dyrkningen. Alt dette fører til de mest udsøgte teer med utallige smagsnuancer.
Alexis fortsatte sin iver for at lære om te, og havde som mål at lære noget nyt om te hver dag. Hun erfarede, at meget af den viden der cirkulerer om te er upræcis eller endog forkert, for eksempel fortællingen, om, at den grønne te Bi luo chun bliver tørret i koskind, når den blot bliver tørret i papir, der er blødt som koskind. Mange af de fejlopfattelser der findes, skyldes mere end noget andet fejlagtige oversættelser fra kinesisk, som for så mange er et utilgængeligt sprog. En anden ting er, at sejlivede termer og dermed misforståelser, for eksempel at te skulle indeholde garvesyre, vedbliver at være i omløb. Te indeholder således tanniner på grund af iltningen, og disse bliver til de sunde flavonider, som er det, der laver rander i tekoppen når vandet indeholder kalk. Misforståelsen kommer af at fortællinger om vin ofte overføres til teverdenen. Således indeholder vin også tanniner, men også garvesyre, hvilket skyldes, at vin har ligget på egetræsfade. En sidste ting, som Alexis påpeger fejlagtigheden i, er, at der en antagelse om, at sort te er fermenteret, når den i virkeligheden er oxideret. Kun den såkaldte Puerh te, der ofte dufter lidt af kostald og tit forefindes i presset kageform, er fermenteret.
Hvilken er Alexis’ egen favorit te? Som hun siger, så er det forskelligt alt efter situationen. Hun er glad for Jin Jun Mei, som er en slags ubehandlet Lapsang fra Tongmu i Fujian. En anden god te er shu puerh, som er blødt for maven, og god at starte dagen på. Omkring middagstid er det passende med en grøn, dernæst en oolong eller sort te, og om aftenen en sart hvid te til at reflektere over dagens hændelser. Gul te er god mod stress, og Matcha er god, hvis man skal holde hjernen skarp, når man for eksempel laver regnskab. Dette skyldes det høje indhold af L-theanin. Puerh renser kroppen, efter man har fået meget mad og vin.
Når Alexis får gæster, så laver hun te gong fu-style, med små kopper og kander og et større fokus på, hvordan te ændrer sig over de mange gange, man brygger på den. Så får man også rig lejlighed til at slubre teen, som man er nødt til, hvis man vil have alle smagsnuancerne med. Når man slubrer åbnes bihulerne, og teen bliver eksponeret bedre for ens sanser. Faktisk kan te have en så fyldigt aroma, at man kan føle sig helt mæt.
Alexis er generelt passioneret omkring kvalitetsmadvarer, derfor er det også naturligt at begynde at integrere mad med te. Således har hun et samarbejde med Arla Unika inden for såkaldt food pairing, det vil sige kunsten at få mad til at passe sammen med en anden type produkt, herunder te. Te og ost går således godt sammen. Et andet projekt er blevet gennemført med den vegetariske restaurant Moment på Djursland, som har serveret fermenterede hybenblomstknoppe med keemun. Te passer også godt sammen med chokolade.
Alexis’ iver for at oplyse den danske befolkning, med hvem hun først stiftede bekendtskab i 1982, har skaffet hende et stort netværk, og der er blevet lagt mærke til hendes omfattende viden på området. Det var dette, der afstedkom, at hun blev inviteret til at blive direktør for de nordiske lande i World Tea Organization, i hvilken anledning hun som hovedtaler netop har talt for et stort opbud af prominente folk inden for branchen i Anji, Kina.
Emnet for talen var en karakteristik af de såkaldte ”Millenials” tevaner i Nord Europa- Millenials er unge mennesker født omkring 2000 år skiftet. Denne aldersgruppe er især spændende, fordi den kommer til at udgøre en stor del af forbrugerne de næsten 40 år, og fordi den udviser stor interesse for te.
Som Alexis fortalte, så drak folk i 70erne te, men i de næste par årtier gik populariteten stødt nedad og ramte et lavpunkt i 90erne. Hvis man i dag spørger folk, om de vil have te, er reaktionen ofte, om man tror de er syge, og mange mænd vælger yderligere ofte kaffe, fordi te forbindes med noget feminint. Ydermere er den tekultur, der er gennemgående Danmark, er præget af England men teen kommer fra Tyskland. Det vil sige, at te i Danmark gennemgående bliver serveret sort i en stor kande, og uden det store kendskab til, hvilken type te der er tale om.
Men der er ved at ske et skift blandt de unge. Millenials er bevidste og veluddannede forbrugere. De er innovative, leder konstant efter nye produkter og oplevelser, og går op i type, oprindelse, højde på tehaven, plukkestandard, arten af busk, høstsæson og år samt brygningsteknikker. Således er de unge mænd ved at opdage kinesiske brygningsmetoder, og synes, at alt udstyret er spændende.
Millenials interesserer ydermere sig for bæredygtighed, økologi, og vil vide om produktionen belaster regnskoven, eller er Fair Trade. Denne gruppe vil generelt rigtig gerne påvirke Verden positivt, også gennem forbrug, og vil ofte efterspørge certifikater. De vælger også hellere en kvalitet, der er dårligere, hvis den til gengæld er økologisk, men er ellers villige til at betale for kvalitet. Ud over dette går de også efter te, der opfattes som sund, og som indeholder mange aminosyrer, katekiner og lidt koffein, og deres valg vil ofte falde på grøn-, hvid- eller oolongte.