Te forskningTe-verden

Spis din te

By 4. oktober 2015 marts 31st, 2019 No Comments

Spis din te

af Jesper Østergaard

Hvad gør man, når man har drukket de kopper te, som man har lyst og behov for? Så spiser man sin te. Som sund fast food, eller hurtig mad.

I Japan har man, måske mere end alle andre steder, bruger for hurtig mad i en travl hverdag. Men hurtig mad kan sagtens være sund og nærende – og te kan udgøre en del af retten. ”Chazuke” eller ”Ochazuke” (”cha” betyder te) er en simpel og hurtig ret, som i sin simpleste form består i, at man hælder varm te over kogte ris. Det kan vel ikke blive mere japansk? Derudover vil man ofte anvende andre rester fra dagen før i form af laks eller andre fiskerester, tang, syltede grøntsager samt andre syltede, saltede og/eller tørrede japanske specialiteter og gerne toppet med sesamfrø og tørrede krydderurter og krydderier.

Teen skal være en grøn te, som genmaicha – en grøn te blandet med ristede brune ris – hojicha eller sencha. Teens varme vand gør Chazuke/Ochazuke til en lun ret, men man kan varme risen lidt inden, så den kolde is ikke optager al teens varme. Teens smag giver den hurtige ret en let og delikat smag, som man altså kan gøre stærkere ved at tilføje de syltede grøntsager, fisk og krydderier osv. Som ”dansk suppe” har utallige muligheder med hensyn til ingredienser, så mulighederne er mange. Mange af de traditionelle japanske ingredienser kan være vanskelige at anskaffe, men såmå vi være kreative.

Her følger en opskrift som er værd at prøve (nok til to portioner):

Ingredienser:

2 kopper kogt ris
300 gram røg

et laks

1 eller 2 revet gulerod
Friske krydderurter: fx mynte, eller koriander
Lidt sojasauce
Citronskal eller -saft
Grøn te
Sesamfrø

Fremgangsmåde:
Fuldstændig ligefrem. Placér ris, laks og revet gulerod i to skåle. Hæld grøn te over og smag til med citron og sojasauce og drys til sidst krydderurter og sesamfrø på.Ellers er det at prøve sig frem. Så næste gang du skal have ris, så kog en stor portion, så der er ekstra til dagen efter. Så er det ellers i gang med at blande med grøntsager, fisk, måske lidt tofu, lidt syltede grøntsager, osv. Prøv også at tilføje de brugte, grønne teblade. Ofte kan de sagtens spises og give en god smag. Drik en kop grøn te og hæld resten over din blanding. Så har du Chazuke/Ochazuke. God fornøjelse.