Te og helbred

Ifølge legenden var det grundlæggeren af landbruget og kinesisk urtemedicin, Kejser Shen Nung, der ved et tilfælde (i 2732 f.Kr.) opdagede te, idet friske teblade fandt ned i hans potte med kogende vand. Han fandt ud af, at teen friskede ham op og hjalp med at afgifte ham, når han prøvede forskellige medicinske og ofte giftige urter.
Sådan lyder teens oprindelsesmyte ofte.

Hvad vi ved med sikkerhed er, at te faktisk oprindeligt var en medicinsk urt og blev brugt i forskellige afkog sammen med andre ingredienser såsom krydderier, løg, ingefær, hvidløg med mere, og at den ikke blev drukket alene.

Nogle etniske minoriteter drikker ofte stadig te på denne måde. Når te er blevet værdsat for dens sunde egenskaber i flere tusinde år, er der måske noget om snakken. Videnskaben er for tiden i gang med at kigge nærmere på dette.

Afslappet årvågenhed

Mange undersøgelser tyder på, at aminosyren L-theanin i te virker afslappende og vi ved også med sikkerhed, at koffein virker opkvikkende. Tilsammen giver det en afslappet årvågenhed, som mange tedrikkere, herunder zenbuddhister, igennem tiden har bevidnet. Te kan derfor muligvis hjælpe til at dulme den stress, mange af os lever med, men er ikke et columbusæg i sig selv.

Gavnlig effekt på kræft, hjertekarsygdomme og overvægt

De såkaldte polyfenoler, især EGCG, som der er meget af i grøn te, skulle også have en gavnlig effekt på kræft. Dette er en af de mest undersøgte sammenhænge, og formentlig årsagen til den grønne tes stigende popularitet. Undersøgelser peger også på, at te reducerer risikoen for hjertekarsygdomme. Derudover mener nogle, at te kan reducere overvægt, karies samt risikoen for diabetes. De samlede resultater af undersøgelserne er dog tvetydige, og ligesom med andre fødevarer det er svært at sige noget helt klart indtil videre.

Gælder kun naturligt dyrkede teer uden brug af sprøjtemidler

Imidlertid mener vi det giver sig selv, at eventuelle sundhedsaspekter kun gælder naturligt dyrkede teer uden brug af sprøjtemidler. Hvad der gælder for andre fødevarer, må også gælde te. Dertil skal man sikre sig, at der ikke derudover er tilsat andre tvivlsomme ingredienser i teer, der kan modvirke de sunde egenskaber, f.eks. kunstige smagsstoffer eller farvestoffer.

Dansk Tesammenslutning kan ikke foretage nogen selvstændige lægefaglige vurderinger eller anbefalinger af te i forbindelse med helbredelse, men er dog affilieret med Akupunktur Akademiet i Aarhus, og kan henvise til relevante fagpersoner inden for Traditionel Kinesisk Medicin på forespørgsel. Som udgangspunkt drikker vi te for at sætte pris på oplevelsen, men vi ved også, at der er en sammenhæng mellem høj kvalitet i smag og et højt indhold af næringsstoffer såsom aminosyrer. Hvis der, som meget forskning tyder på, er sundhedsmæssige gevinster ved at drikke te, så tager vi gerne det med i købet. Det er op til den enkelte at vurdere dette aspekts vigtighed, og der er masser af undersøgelser, man kan give sig i kast med at studere.