Nyheder

Puerh – Vinterens helsebringende te

By 17. december 2014 marts 27th, 2019 No Comments

 

Vinteren er den tid på året, hvor vi danskere drikker allermest te, da vi forbinder det med varme og hygge.

Ifølge traditionel kinesisk medicin, er det de mørkere oxiderede teer, der varmer kroppen og har man underskud af den varmende Yang, kan man genoprette balancen ved at drikke sort te, oolong eller puerh.

De fleste vil nikke genkendende til sorte teer, mens flere og flere har stiftet bekendskab med de mørke oolong-teer. Det er dog de færreste, der kender til puerh-te. Det samme gælder endda en del af de danske tehandlere på trods af at puerh har over 1700 års historie bag sig.

Puerh, også stavet pu-erh eller pu’er, stammer fra Yunnanprovinsen i det sydvestlige Kina, fra byen af samme navn.

Puerh findes i to varianter. Den første, sheng, er en grøn puerh, der også er kendt som rå. Den anden, shu, er sort og refereres til som kogt. Begge starter ud på samme måde som det ubearbejdede teblad kaldet maocha1 og er efterfølgende bearbejdet og/eller opbevaret forskelligt.

For sheng gælder det, at maocha bliver dampet let og presset til kager på størrelse med en frokosttallerken. De microorganismer, som forbliver i teen, resulterer i, at produktet gennemgår en naturlig fermenteringsprocess gennem en længere lagringsproces. Efterlades teen til modning i otte til ti åt, vil puerh forandre sig fra rå til kogt i dette tidsrum. Lagringsprocessen udvikler smagen, der bliver mindre skarp i takt med at den modnes. Sheng puerh-kager efterspørges af teentusiaster verden over, og hvis disse puerh-kager er modnet under de rette forhold, og tebladene stammer fra meget gamle tetræer, kan de opnå tårnhøje priser. Puerh-kager der er helt op til 65 år gamle efterspørges, men disse kager er meget sjældne, og selv den dygtigste ekspert kan risikere at blive snydt. Handler du te på webshops som beskæftiger sig med gamle puerh-kager, skal du være opmærksom, da disse sider nogle gange drives af hensynsløse spekulanter.

For shu, er maocha samlet i bunker og fugtet, hvorefter man dækker bunkerne til med presenninger, for at skabe noget der ligner en kompostbunke. Denne teknik kræver meget styring, da bunken skal vendes på de rette tidspunkter for at opnå den korrekte smag og duft. Når teen er klar, er den let dampet og presses til kager ligesom sheng eller sælges som løse teblade. Denne metode er udviklet til at fremskynde processen og kan tage seks til ni måneder.

Ligesom hvid, gul, grøn, oolong og sort te, har puerh også nogle unikke helbredsmæssige fordele. Puerh er faktisk blevet lidt af et modefænomen som en let vej til vægttab. Erfaringer viser imidlertid, at puerh, solgt på basis af sine slankende egenskaber, ofte er af så dårlig kvalitet, at den ikke kan drikkes. Prisen kan være en god indikator, når man vælger kvalitet. Det er sjældent at man kan købe 100 gram kvalitetspuerh for under 100 kr.

Når det er sagt, så har puerh vist sig at være virkningsfuld til at sænke LDL-kolesterol og samtidig øge HDL-kolesterol2. Derudover viser undersøgelser, at puerh har antioxidanter og lipidsænkende virkninger og potentielt kan anvendes til at reducere kardiovaskulære lidelser3. Det kan være meget rart at vide, nu hvor vi hastigt nærmer os julens overflod af lækkerier. Puerh med sin rige mørke farve, skovbundsagtige aroma og meget komplekse smagsnuancer passer derfor rigtig godt til juletidens overdådighed. Med sine probiotiske egenskaber, er denne variant af te den perfekte drik til efter julemiddagen og særlig til dagen derpå. Prøv en kop Puerh med din brunkage, men sørg for at gemme lidt forsyninger til nytårsdag, da den i Kina også er velkendt som en kur mod tømmermænd.

 

Skrevet af Alexis Kaae

 Puerh te

 

Referencer:
1. Maocha er navnet på de rå ubearbejdede teblade, som får lov til at tørre i det subtropiske klima.
2. Kuo KL et al. Comparative studies on the hypolipidemic and growth suppressive effects of oolong, black, pu-erh, and green tea leaves in rats. (J Agric Food Chem, 2005 Jan 26;53(2):480-9)
3. Hou, Y et al. Pu-erh tea aqueous extracts lower atherosclerotic risk factors in a rat hyperlipidemia model.(Exp Gerontol 2009 Jun-Jul;44(6-7):434-9)